Een voorproefje van wat je kan beleven op FTI Hasselt

Het unieke stadsfestival in en rond Hasselt zal een blijvende positieve impact voor de stad nalaten. Op verschillende plekken beleef, ontdek en proef je wat de stad van de toekomst inhoudt. De precieze details van waar en hoe we dit zullen realiseren, verklappen we nog niet.

We kunnen je wel vertellen dat er van 16 tot 21 maart heel veel boeiende, leuke en prikkelende activiteiten zullen zijn voor iedereen. Hieronder geven we je alvast een voorproefje van enkele toffe, inspirerende activiteiten. We onthullen het volledige programma binnenkort.

Sneak peek

Elfde Linie Het Epicentrum Van FTI Hasselt

17 – 21 maart

Elfde Linie: het epicentrum van FTI Hasselt

De Elfde Linie wordt het kloppend hart van FTI Hasselt en is het centrale punt om de stad van de toekomst te ontdekken. Ben jij ook nieuwsgierig naar hoe steden er in de nabije toekomst zullen uitzien? In de Elfde Linie zal het bruisen van innovatieve ideeën, indrukwekkende installaties, boeiende interactieve opstellingen en nog veel meer. Van hieruit bieden we je verschillende mobiliteitsoplossingen om gemakkelijk naar activiteiten op andere plekken te gaan.

People Making Places Summit

Hoe kunnen technologie en innovatie de levenskwaliteit in steden verbeteren en de toegankelijkheid vergroten? Beleidsmakers, ondernemers, vernieuwers en burgers slaan de handen in elkaar om samen vorm te geven aan de toekomst van steden. Kom luisteren naar boeiende paneldiscussies, bezoek inspirerende locaties, geniet van culturele intermezzo’s, neem deel aan de exclusieve netwerkavond tijdens de wervelende Industry Night, ontdek de nieuwste duurzame technologieën en nog veel meer.

People Making Places Summit

18 – 19 maart

Circular Cities & Digital Twins

18 maart

Circular Cities & Digital Twins

Steden verbruiken aanzienlijke hoeveelheden energie en materialen, maar bieden tegelijkertijd enorme opportuniteiten voor een efficiënter en duurzamer beheer. Samen met beleidsmakers verkennen we de mogelijkheden hoe we steden kunnen omvormen tot circulaire systemen. Hoe kunnen digital twins duurzame beleidsbeslissingen ondersteunen? Welke bestaande initatieven zijn er en welke obstakels belemmeren de implementatie ervan? Neem deel aan het debat waarin koplopers je zullen inspireren.

Het voedselverhaal van de toekomst

Zullen algen zich ontwikkelen tot het ultieme superfood? Zullen we binnenkort kunnen genieten van bier dat is gebrouwen met kaas of handtassen dragen die gemaakt zijn van appelschillen? Zitten we in de toekomst op stoelen die gemaakt zijn van zetmeel en zullen drones de taak van bijen overnemen bij bestuiving? Op al deze vragen krijg je een antwoord op FTI Hasselt waar de mogelijkheden van de toekomst tastbaar worden. Laat je verwonderen door baanbrekende innovaties.

Het Voedselverhaal Van De Toekomst

17 – 20 maart

Kinderuniversiteit

17 maart

Kinderuniversiteit

Ben jij tussen 8 en 13 jaar? Vul dan je rugzak met de gekste hersenkronkels en kom naar de Kinderuniversiteit van KU Leuven en EnergyVille in Genk. Je krijgt les in een echt auditorium. Echte professoren leren je iets bij over technologie en innovatie, geven je een antwoord op jouw tenenkrullende vraag, kriebelen je nieuwsgierigheid en zorgen zo voor weer nieuwe vragen in je hoofd. Je zal zelf je handjes ook uit de mouwen steken tijdens één van de vele workshops.

VITOpolis

De transitie naar een duurzame toekomst beleven doe je in VITOpolis! In dit tijdelijk belevingscentrum vol inspiratie en informatie over duurzame oplossingen gaan scholieren, studenten en gezinnen op een interactieve manier aan de slag met bestaande technologische oplossingen en ontdekken ze hoe we samen een duurzame toekomst kunnen waarmaken. VITOpolis gaat in ‘avant-première’ tijdens FTI Hasselt met onderwerpen als duurzaam textiel, circulaire bouwmaterialen, de waarde van afval en zo veel meer.

Vitopolis

17 – 20 maart

Energiek Wijkfeest In Nieuw Texas

17 maart

Energiek wijkfeest in Nieuw Texas

Energiepositieve wijken produceren meer energie dan ze verbruiken door energiebesparende maatregelen en efficiënt gebruik van lokaal opgewekte duurzame energie. Benieuwd naar de ervaringen van de bewoners van Nieuw Texas en Waterschei in Genk die binnen het oPEN Lab project aan de energiepositieve woonwijk van de toekomst werken? Kom dan zeker naar het bruisend wijkfeest waar je kennis maakt met de nieuwste renovatietechnieken. Je zal ook geïnspireerd worden door de energiepositieve verhalen van de bewoners. Feest samen met hen fossielvrij mee op de leukste beats.

Mobiliteit op de campus en in de stad

Welke nieuwe vervoersmiddelen zijn in aantocht? Hoe gaan we ons op een milieuvriendelijke manier verplaatsen in de stad? Hoe zullen de verschillende vervoersmiddelen aan elkaar gekoppeld worden zodat iedereen zich dagelijks vlot kan verplaatsen? Welke mobiliteitsoplossingen hebben jongeren nodig om naar de campus te gaan? Hoe zorgen we ervoor dat al deze oplossingen niet alleen duurzaam zijn maar ook de stad leefbaar en aantrekkelijk maken voor iedereen?

Mobiliteit Op De Campus En In De Stad

20 maart

Art & Science Straatexpo Kunst Wetenschap En Technologie

17 – 21 maart

Art & Science straatexpo: kunst, wetenschap en technologie

In Hasselt en Genk werken kunstenaars en wetenschappers samen aan innovatieve oplossingen om steden duurzamer en mooier te maken. Terwijl je de straten van de stad verkent, kom je kunstwerken tegen die je kijk op technologie kunnen veranderen. De kunstwerken presenteren technologische oplossingen vanuit verschillende perspectieven. Je zal ontdekken hoe creativiteit en wetenschap elkaar aanvullen.  Kom naar FTI Hasselt en ervaar de synergie tussen kunst en wetenschap in actie.

Kick-off party FTI Hasselt

Verwacht je tijdens de kick-off party aan een knallende avond waarbij we de festivalweek in stijl aftrappen. Topartiesten staan klaar om je de hele nacht te laten dansen op de meest strakke beats. Het is veel meer dan zomaar een party. Het zal een avond zijn die je niet snel zal vergeten. We nemen je mee naar de toekomst van het nachtleven. Bereid je voor op een spektakel vol muziek en technologie. Bereid je voor op een explosie van energie en een geweldige start van FTI Hasselt.

Kick-off party FTI Hasselt

16 maart

Fashion forward: stijlvol en duurzaam

17 – 21 maart

Fashion forward: stijlvol en duurzaam

Wil jij ook weten waarom onze kleding een grote impact heeft op het milieu en welke innovaties mode mooier maken? Kom naar FTI Hasselt en maak kennis met vooruitstrevende merken, nieuwe verdienmodellen en technologieën. Benieuwd wat je zelf kan doen om bij te dragen aan een circulair modesysteem? Neem deel aan een kledingruil, ga vintage shoppen en ontdek hoe je kleding kan herstellen en huren. Met een open blik bouwen we samen in stijl een betere toekomst.