Ervaar de stad van de toekomst op verschillende plaatsen in en rond Hasselt en Genk

Tijdens het stadsfestival in Hasselt en Genk ga je op ontdekkingstocht waarbij duurzame innovaties een sleutelrol spelen in het streven naar een klimaatneutrale stad. Nee, je komt niet alleen om te kijken naar de duurzame stadsinitiatieven. We nemen je mee op een onvergetelijke reis met bijzondere ervaringen die je volledig onderdompelen in een buitengewone beleving.  

Onze locaties

Elfde Linie Stad Hasselt 1
Elfde-Liniestraat,
3500 Hasselt
Elfde Linie: waar we samenkomen tijdens FTI Hasselt
In 2024 wordt de Elfde-Liniestraat omgevormd tot een bruisende studentencampus, geïnspireerd op het Amerikaanse model. De Elfde-Liniestraat zal dan veranderen in een wandelpromenade met trams en andere mobiliteitsmogelijkheden.

De onderwijscampus zal een volwaardig onderdeel worden van de stad waar cultuur, innovatie en ondernemerschap nooit veraf zijn. FTI Hasselt geeft hier al een voorsmaakje van en tovert de Elfde Linie om tot de toegangspoort van het festival.
Corda Campus: één van de grootste innovatiecampussen van Europa
Corda Campus is de internationaal toonaangevende campus op het gebied van technologie, hightech, ICT en media.

Door de juiste mix van start-ups, scale-ups en bedrijven uit binnen- en buitenland, heeft Corda Campus een onweerstaanbare aantrekkingskracht op alles wat innovatie en tech-driven is.

Het is een plek waar ideeën groeien en bloeien. Een plek waar business communities ontstaan.
Corda Campus
Kempische Steenweg 293/16,
3500 Hasselt
Uhasselt
Martelarenlaan 42,
3500 Hasselt
UHasselt: in de top 50 van de beste jonge universiteiten wereldwijd
UHasselt bouwt mee aan een sterke regio, waar het goed is om te studeren, ondernemen, werken, wonen en leven.

Onderwijs en onderzoek richten zich op lokale uitdagingen waarbij de regio de inspiratiebron en het levend laboratorium is.

Met het regio-geïnspireerde onderzoek blinkt UHasselt internationaal uit. UHasselt heeft ook een wereldwijd netwerk met universiteiten, bedrijven en organisaties.
PXL: ondernemende, netwerkende hogeschool met de X-factor
PXL is een dynamische en vooruitstrevende hogeschool die sterk inzet op innovatie en praktijkgericht onderwijs.

Door nauwe samenwerkingen met bedrijven en organisaties, krijgen studenten de kans om hands-on ervaring op te doen en actief deel te nemen aan innovatie.

Hierdoor gaan PXL-studenten de arbeidsmarkt op als echte professionals die beantwoorden aan de X-factor.
PXL
Elfde-Liniestraat 24,
3500 Hasselt
Recore
Sint-Truidersteenweg 296,
3500 Hasselt
RE|CORE: van oude meubelfabriek naar een bedrijvencampus
De vroegere meubelfabriek Recor wordt omgetoverd tot een bedrijvencampus voor de ondernemers van morgen. RE|CORE staat voor terugkeer naar de kern.

De ambitie van RE|CORE is één van de meest duurzame bedrijvencampussen van Vlaanderen te realiseren.

RE|CORE heeft oog voor circulariteit, ecologie en energie. Een plaats waar mensen en omgeving met elkaar verbonden worden.
Thor Park: de hotspot voor energietransitie, maakindustrie en smart city applicaties
Thor Park, de eerste en enige regelluwe zone in Vlaanderen voor energie, ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen van duurzame, circulaire en geconnecteerde innovaties via gespecialiseerde ecosystemen.

Tijdens onze innovatietour nemen we je mee naar het Open Thor Living Lab waar technologieën in levensechte omstandigheden getest worden.
Thor Park
André Dumontlaan 67,
3600 Genk
Kapermolenpark Stad Hasselt
Elfde-Liniestraat 11,
3500 Hasselt
Kapermolenpark met uitkijkpunt, amfitheater en vleermuizenkelder
Kapermolenpark zorgt voor een groene oase in het stadscentrum. In dit stadspark is een uitkijkpunt waarbij de natuurlijke helling als amfitheater gebruikt wordt.

Onder het uitkijkpunt bevindt zich een muur met nestgaten voor zwaluwen en ijsvogels en een vleermuizenkelder.

Het skatepark zorgt voor veel skateplezier en is één van de grootste openlucht skateparken in België.
Kaai 16: gerenoveerde meelfabriek langs het water
De oude meelfabriek aan het water met authentieke graansilo’s is recent gerenoveerd tot een unieke eventlocatie. Onlangs hebben enkele kunstenorganisaties (CinemaZED, Het Nieuwstedelijk, B-Classic en Vonk) hun intrek genomen in Kaai 16.

Het indrukwekkende filmscherm van Cinema ZED, dat maar liefst 10 meter lang en 250 kg zwaar is, werd op een duurzame manier door de stad geloodst: met een karretje en een tiental dragers.
Kaai 16
Scheepvaartkaai 16,
3500 Hasselt
Stadscentrum Stad Hasselt
3500 Hasselt
Stadscentrum
Het centrum van Hasselt is een bruisende en sfeervolle plek die bezoekers betovert met zijn charme en diversiteit.

Het prachtige stadhuis ’t Scheep’ is toonaangevend op alle gebied: niet alleen een blikvanger op architecturaal vlak, maar ook een voorbeeld van duurzaamheid.

Het centrum van Hasselt is een harmonieuze mix van historische pracht, eigentijdse winkels, culinaire verwennerij en culturele schatten. Hasselt heeft voor elk wat wils.
Japanse tuin: Oosterse sferen buiten het centrum
In 1985 sloten de steden Hasselt en Itami uit Japan een vriendschapscharter, waardoor ze zustersteden werden.

Deze overeenkomst heeft geleid tot een blijvende symbolische aanwezigheid van beide culturen in de twee zustersteden.

Hasselt besloot om een torenbeiaard te schenken terwijl Itami het concept van een Japanse tuin in Hasselt introduceerde.
Japanse Tuin (stad Hasselt)
Gouverneur Verwilghensingel 15,
3500 Hasselt
Bootstraat 9
Bootstraat 9,
3500 Hasselt
Bootstraat: nieuwe boost voor de Limburgse muziekindustrie
Begin dit jaar ging de Muziekodroom in sluimermodus. Dit betekende een verlies voor Hasselt aangezien deze plek jong en oud verenigde en zowel lokaal als internationaal talent een podium bood.

Tijdens FTI Hasselt zal deze bijzondere plek nieuw leven worden ingeblazen. Hiervoor slaan AFF & De Serre Hasselt de handen in elkaar.

Verwacht je dus aan een onvergetelijke ervaring.
Z33: het mooiste Italiaanse gebouw dat in Limburg staat
Architect Francesca Torzo ontwierp een indrukwekkende nieuwe tentoonstellingsvleugel voor Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. Met veel aandacht voor materialen en liefde voor de ambacht schiep ze een gebouw dat zich naadloos integreert in zijn omgeving.

Gelegen aan het begijnhof is het kunstencentrum een groene oase van rust in hartje Hasselt. Een plek waar verwondering en verstilling samenkomen. Met wervelende tentoonstellingen maakt Z33 tastbaar wat veraf is en biedt het poëtische confrontaties met maatschappelijke thema’s.
Z33
Bonnefantenstraat 1,
3500 Hasselt
Modemuseum
Gasthuisstraat 11,
3500 Hasselt
Modemuseum: nieuwe perspectieven op kleding, jezelf en de wereld
Modemuseum Hasselt verbindt mode en mensen. Het koestert en valoriseert mode en modeverhalen van vroeger en nu, om jong en oud nieuwe perspectieven te bieden op kleding, zichzelf en de wereld. Gesitueerd buiten de grootstad, is het graag proeftuin voor een verrassende programmatie en bouwsteen aan een toekomst die poëtisch, duurzaam en inclusief is.

Kloppend hart van het museum vormt de 19.000 stukken tellende collectie kledingstukken en accessoires, met klinkende namen uit de modegeschiedenis zoals Paul Poiret, Charles Worth, Chanel, Yves-Saint Laurent en Belgische ontwerpers met Limburgse roots zoals Raf Simons en Martin Margiela. Kom genieten van hun werk in de steeds wisselende opstellingen van de tweejaarlijkse tentoonstellingen van het museum.
EnergyVille: energie in transitie
EnergyVille doet toonaangevend onderzoek met een missie die stevig verankerd is in de urgentie van het wereldwijde klimaatvraagstuk.

Door middel van fundamenteel, toegepast en industrie-gedreven energieonderzoek – zowel theoretisch als experimenteel, van materiaalonderzoek tot het bouwen van geïntegreerde systemen – effent EnergyVille mee het pad naar een energie-efficiënt en duurzaam energiesysteem dat tegelijkertijd economisch rendabel en sociaal rechtvaardig is.
Energyville
Thor Park 8310,
3600 Genk
Woonwijken Nieuw Texas & Waterschei
Bonnefantenstraat 1,
3500 Hasselt
Woonwijk Nieuw Texas & Waterschei: energiepositieve wijken
Europa heeft Nieuw Texas en een aansluitend woongedeelte in Waterschei geselecteerd als testgebied op het vlak van energie. Dertig woningen worden gratis uitgerust met toestellen, om uiteindelijk meer energie te produceren dan ze gebruiken. Het vooropgesteld doel: een energiepositieve wijk creëren.

Met deze uitbreiding van de energie-innovaties, geleid door EnergyVille op Thor Park, krijgen alle stakeholders toegang tot een state-of-the-art infrastructuur, kennis en een uitgebreid ecosysteem om innovatieve energieoplossingen te valideren.