Flanders Technology & Innovation (FTI) brengt iedereen samen rond technologie en innovatie en is een motor van duurzame welvaart. Want alleen samen kunnen we de grote uitdagingen van de toekomst aanpakken. De behoeftes, vragen en bezorgdheden van de burger staan hierbij centraal. We geloven in de sterke vooruitgangskansen voor iedereen wanneer we scherp voor ogen hebben hoe en waarom we technologie en innovatie inzetten.
Steden zijn complexe systemen en ondanks gemeenschappelijke kenmerken is elke stad uniek. Het antwoord op de vraag hoe we de transitie naar duurzame steden kunnen versnellen zal dus zeker geen one size fits all-oplossing zijn.
Het FTI Festival in Hasselt zal concrete tools aanreiken voor een geïntegreerde aanpak op vijf maatschappelijke thema’s: circulariteit, energie, mobiliteit, voeding en urban culture.
Eén van de uitgangspunten is dat we vertrekken vanuit een aantal concrete projecten in en rond Hasselt waarbij we de ambitie hebben om op die plekken ook effectief een blijvende impact te realiseren (place-based innovation).
Van 16 tot 21 maart nemen we je mee op een betoverende reis met unieke ervaringen. Op 16 maart trappen we FTI Hasselt af. Op 17 maart wachten er nieuwe avonturen op jou en je gezin. Op 18 maart bieden we thematische sporen aan voor lokale besturen. Op 19 maart word je geïnspireerd door visionaire sprekers, technologie-experts en creatieve geesten die de toekomst vormgeven. 20 maart zal een dag vol groene vibes en inspiratie met een flinke dosis fun zijn. Op de laatste dag van FTI Hasselt draaien we uitgeleefde probleemstellingen om naar gedeelde en wervende opgaven. Iedereen, dus ook jij, is van essentieel belang om samen de toekomst vorm te geven.
Wist je dat onze CO2-voetafdruk voor 60% bepaald wordt door de manier waarop we met materialen omgaan? De oplossing is een circulaire economie waarbij materialen en producten zo lang mogelijk waarde hebben. Producten worden hersteld, opgewaardeerd, gerecycleerd, gedeeld en geleased.
Hoe kan circulariteit geïntegreerd worden in huisvesting, transport, voeding en meer? Op het FTI Festival in Hasselt ontdek je circulaire innovaties die duurzame stadsontwikkeling stimuleren.
Energie is essentieel voor alle aspecten van ons dagelijks leven. Die energie op een betaalbare en duurzame manier opwekken, vrij van fossiele brandstoffen, is één van de grootste maatschappelijke uitdagingen. We gaan met deze uitdaging aan de slag in onze directe leefomgeving: in onze woningen, wijken, steden en werkplekken.
Op het FTI Festival in Hasselt ontdek je dat er voor elke situatie een duurzame energieoplossing is. Benieuwd welke rol jij in het energielandschap kan spelen en hoe jij aan de slag kan gaan met duurzame energie?
Voedselproductie en landbouw zijn sterk aan het evolueren door robotica en artificiële intelligentie. Zien we straks enkel nog maar robots en drones op het veld? Technologie kan ook helpen met gezonde voeding. Slimme sensoren brengen automatisch in kaart welke voedingsmiddelen schoolkinderen en bewoners van woonzorgcentra consumeren.
Wist je dat voedsel dat verloren gaat op het veld, in de fabriek of in de supermarkt nog waardevolle stoffen kan bevatten voor verschillende andere toepassingen zoals olie uit sinaasappelschillen om te gebruiken in schoonmaakmiddelen?
Duurzame mobiliteitssystemen vormen de ruggengraat van een klimaatneutrale stad. We moeten de manier waarop we ons verplaatsen veranderen door verschillende vervoersmiddelen te combineren en slimme oplossingen te gebruiken.
Technologische innovaties, zoals slimme verkeerslichten en mobiliteitsapps, helpen ons om onze verplaatsingen efficiënt te plannen. Zelfrijdende elektrische shuttlebussen zullen de manier waarop we openbaar vervoer ervaren drastisch veranderen. Ook spelen technologieën een cruciale rol bij het verbeteren van verkeersveiligheid.
De interactie tussen technologie, kunst en cultuur onthult een buitengewoon potentieel. Technologische innovaties openen deuren naar nieuwe mogelijkheden voor kunstenaars en artiesten. Aan de andere kant experimenteren ze vaak met nieuwe technologieën.
Urban culture draagt dus bij aan innovatie door een omgeving te creëren die diversiteit, interactie en creativiteit aanmoedigt. Hierdoor ontstaan nieuwe ideeën die kunnen uitgroeien tot baanbrekende innovaties die de wereld veranderen.
Flanders Technology & Innovation (FTI) wil mensen en kennis verbinden om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van de industrie en het welzijn van de samenleving op een duurzame manier versterken.
Zo wordt Vlaanderen het laboratorium van Europa voor technologie en innovatie. FTI is een duurzame en vooruitstrevende motor van welvaart voor heel Vlaanderen.
De eerste editie van het Flanders Technology & Innovation Festival vindt plaats in zesVlaamse steden: Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven. G-STIC organiseert het FTI Festival in Hasselt.
Bij VITO werken we elke dag aan technologische en innovatieve oplossingen die de transitie naar een duurzame samenleving versnellen. De ambitie van FTI om Vlaanderen te positioneren als een duurzame, innovatieve en technologische topregio sluit dus naadloos aan bij de missie van VITO.
Met de Global Sustainable Technology and Innovation Community (G-STIC) brengen we meer dan 30.000 stakeholders uit binnen- en buitenland samen om de uitrol van geïntegreerde technologische oplossingen, die bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDGs), te versnellen.
© 2024 Flanders Technology & Innovation