Onze sprekers

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa pretium. Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.

Dagen
Thema
Gilles De Roo

Gilles heeft meer dan 8 jaar ervaring in het gidsen en adviseren van lokale besturen doorheen hum Smart City en Digitale Transformaties. Hij is sterk vertrouwd met de uitdagingen & noden verbonden aan (technologische) innovatie binnen een Vlaamse & stedelijke context. Zo begeleidde hij een ruime portfolio aan lokale besturen met de uitwerking van hun Smart City strategieën, ondersteunde hij lokale besturen bij de uitwerking van hun Smart City projectideeën in het kader van de City of Things & EFRO oproepen van VLAIO (2021, 2022 en 2023) en onderzoekt hij momenteel het opschalingspotentieel van diverse technologische toepassingen binnen het Lokaal Digitaal programma van Digitaal Vlaanderen & het Smart Region Office. Daarnaast voerde hij studie-opdrachten uit naar beloftevolle technologieën in opdracht van Vlaamse overheidsorganisaties, zoals onder meer een studie naar het Vlaamse landschap inzake Artificiële Intelligentie, het potentieel van Edge Computing, de meerwaarde van Urban Digital Twins, of werkte hij in opdracht van Agentschap Digitaal Vlaanderen de Vlaamse Digitale Strategie voor de komende legislatuur uit. Deze en andere ervaringen, zorgen ervoor dat Gilles een diepgaand begrip bezit van zowel lokale uitdagingen m.b.t. digitalisering, als ook de Vlaamse ambities om uit te groeien tot een vooraanstaande slimme regio binnen Europa.

Nina De Man

Nina de Man heeft het grote geluk dat ze van alles waar ze van houdt, haar job heeft kunnen maken. Als liefhebber van taal en communicatie, is ze hoofdredacteur van de UNESCO-leerstoel voor innovatie van de Franse businessschool EDHEC. Vanuit haar overtuiging dat welzijn essentieel is, ook op de werkvloer, zet ze zich in om beweging te promoten in bedrijven; en samen met DJ Buscemi laat ze onder de noemer ‘YogaFest’ festivalgangers kennismaken met yoga.

Dit voorjaar zetelt ze als jurylid in het gloednieuwe VTM-programma ‘Sing Again’, maar Nina is pas echt in haar element wanneer ze haar nieuwsgierigheid de vrije loop kan laten op grote podia, onder andere tijdens Love Tomorrow. Zet haar naast gepassioneerde gamechangers en er openbaart zich al snel een aanstekelijk enthousiasme dat aanzet tot creativiteit en verwondering. Dat wil je toch niet missen? We verwachten je op woensdag 17 maart in Bootstraat, waar Nina zal zorgen voor een warm ontvangst als host van het thema ‘If I Ruled The World’.

Julien De Wit

Julien De Wit is een gepassioneerd auteur en columnist, en zet zich in voor verschillende sociale doelen. Hij is verder ook analist bij het Brussels International Center for Human Rights and Research. Daar specialiseert hij zich in sociale thema’s als jeugd, onderwijs en welzijn, maar ook in (internationale) veiligheid en democratie.

Julien is ook voorzitter bij de Vlaamse Vereniging van Studenten en woordvoerder van het Antwerps studentenoverleg. Hij bracht recentelijk het boek “Ge(e)neratie” uit, waarin hij de gedachten van jongeren over maatschappelijke problemen belicht. Julien zal zetelen in het ‘Anxiety’ panel tijdens ‘If I Ruled The World’, waarin hij een blik werpt op mentaal welzijn bij jongeren.

Pasfoto
Yves De Weerdt

Yves studeerde sociologie aan de KULeuven en behaalde zijn doctoraat aan het interdisplinaire Hoger Instituut voor de Arbeid. . Als Onderzoekscoördinator Duurzaamheidstransities bij VITO ‘vertaalt’ hij met het VITO Nexus team transitiekunde en systeemdenken naar co-creatietrajecten rond de grote duurzaamheidsopgaven van onze tijd. Hij initieert, ontwerpt en faciliteert deze trajecten voor onderzoeksinstellingen, bedrijven en organisaties, lokale besturen, Vlaamse en Europese Overheden, nationaal en internationaal.. Hij brengt daarin de expertise van VITO samen met kennis over maatschappelijke verandering. Hij heeft een bijzonder passie voor steden en werkte als transitiecoach al voor een hele reeks steden, waaronder Mechelen, Gent, Antwerpen, Genk, Roeselare, Sint-Niklaas, Hasselt en Vilvoorde. Hij is lid van de Jury Stadsvernieuwing en lid van het Dagelijks Bestuur van het Kenniscentrum Vlaamse Steden.

Joachim Declerck

Joachim Declerck is ingenieur‐architect en stedenbouwkundige. Hij is stichter en directeur van onafhankelijk innovatiehuis voor transformatie Architecture Workroom Brussels, en sinds 2014 professor aan de UGent. Hij is tevens mede-initiatiefnemer van De Grote Verbouwing 2020-2030. De rode draad doorheen zijn werk is de inzet van ruimtelijke transformatie als hefboom voor belangrijke maatschappelijke transities. AWB faciliteert verbindende werkruimtes zoals het Open Ruimte Platform of het 100 Wijken Platform, en timmert mee aan geïntegreerde uitvoeringsprogramma’s zoals Water+Land+Schap, Energiewijken, etc.

Stephanie Lieten

Stephanie is opgeleid als ingenieur-architect. Na ervaring op te doen als architect was ze vier jaar lang Coördinator Infrastructuurwerken bij het Gemeenschapsonderwijs. Sinds 2016 is ze Technisch Adviseur op het gebied van energie en renovatie bij Stebo vzw. Stebo is een Genkse organisatie die advies en procesbegeleiding aanbiedt in thema’s als buurtontwikkeling, ondernemen, samenlevingsopbouw, wonen en werken.

Wim Boydens

Sinds 1991 onderdeel van Boydens Engineering, dat in 2021 onderdeel werd van de internationale engineeringgroep Sweco. Door de jaren heen was hij medevoorzitter van het Warmtepomp Platform Vlaanderen, directeur van de Building Performance Simulation Association, directeur van de European Heat Pump Association, directeur van ODE Vlaanderen, Vlaams afgevaardigde bij het Internationaal Energie Agentschap en stichtend lid van Energy Saving Pioneers.

Robbert De Vrieze

Opgeleid als industrieel ontwerper, fijnmechanisch ingenieur en architect, definieert hij zichzelf als sociaal ontwerper. Als oprichter van WIJ Delfshaven is hij actief in het Delfshaven gebied in Rotterdam, ook als onderdeel van het lokale comité. Hij werkte actief mee aan de strategie “BOTU 2028” (Bospolder Tussendijken, Rotterdam). Voor zijn langdurige inzet voor het stadmaken in Rotterdam won hij in 2018 de 10e Van der Leeuwprijs. Vandaag bouwt hij aan inclusieve transformatieprocessen voor de energietransitie, ondermeer als voorzitter van de Delfshaven Energie Coöperatie.

Hanne Mangelschots

Hanne Mangelschots is ingenieur-architect en zet haar ontwerpende achtergrond in om mee te timmeren aan de initiatie van innovatieprogramma’s voor ‘energiewijken’. Sinds 2017 maakt ze bij Architecture Workroom Brussels deel uit van strategische projecten zoals Cities4PEDs en het Living Lab Muide Meulestede Fossielvrij. Recent startte ze parallel een onderzoek aan de UGent over organisatie- en financieringsmodellen voor geïntegreerde collectieve energie- en renovatieprojecten. Hanne is tevens mede-initiatiefnemer van De Grote Verbouwing 2020-2030.

Toon Geusens

Toon Geusens is afdelingshoofd stadsontwikkeling bij de Stad Hasselt. Hij is bio-ingenieur van opleiding en voltooide in 2011 nog een extra master in stedenbouw en ruimtelijke planning. Toon werkte reeds jarenlang bij de gemeente Bocholt (diensthoofd ruimtelijke ordening en leefmilieu), de Stad Maaseik (diensthoofd ruimtelijke ordening en directeur ruimte), én de gemeente As (afdelingshoofd ruimte).

In 2020 startte hij bij de Stad Hasselt. Je kan dus wel stellen dat Toon gezien zijn ervaring dé geknipte persoon is om te komen praten over stadsontwikkeling en ruimte. Hij neemt je tijdens onze sessie mee door de Stad Hasselt en zijn toekomstplannen.

Nils Walravens

Nils Walravens in beleidsadviseur smart cities bij VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Hij volgt de verschillende smart city projecten van VLAIO op en geeft mee vorm aan de jaarlijkse City of Things oproep. Daarnaast is Nils ook de vertegenwoordiger van VLAIO in de Smart Region Office, waar hij mee vorm geeft aan het Vlaams smart city-beleid. Nils is bijna 15 jaar onderzoeker geweest bij imec-SMIT aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij in 2016 zijn doctoraat in de Media- en Communicatiestudies haalde rond smart city businessmodellen.