If I Ruled The World

Woensdag 20/03
13u00 - 15u30
If I Ruled The World
Georganiseerd door Love Tomorrow

Wat als jongeren de wereld zouden leiden? Deze vraag vormt de kern van ons jongerenthema rond mentaal welzijn en activisme. In een wereld waar jongeren toenemende druk ervaren, met gevoelens van onzekerheid, frustratie en angst, willen we hen een stem geven in het vormgeven van hun toekomst.

Gratis met registratie
Georganiseerd door Love Tomorrow

Hoopvolle toekomst voor en door jongeren

Mentale gezondheid

Jongeren staan voor persoonlijke uitdagingen en zijn meer dan ooit ongerust over wereldwijde problemen. Het is essentieel om hen actief te betrekken bij discussies en initiatieven over deze kwesties, zodat ze zich gehoord voelen en kunnen bijdragen aan een hoopvolle toekomst.

If I Ruled The World
If I Ruled The World

Van angst naar actie

Jongeren zoeken naar manieren om angst over klimaatverandering en wereldconflicten om te zetten in actie. Activisme biedt een krachtige uitlaatklep. We laten zien hoe kleine, doelgerichte acties al een aanzienlijke impact kunnen hebben en empowerment bevorderen.

Programma

Woensdag 20/03

Host

Nina De Man

Nina de Man heeft het grote geluk dat ze van alles waar ze van houdt, haar job heeft kunnen maken. Als liefhebber van taal en communicatie, is ze hoofdredacteur van de UNESCO-leerstoel voor innovatie van de Franse businessschool EDHEC. Vanuit haar overtuiging dat welzijn essentieel is, ook op de werkvloer, zet ze zich in om beweging te promoten in bedrijven; en samen met DJ Buscemi laat ze onder de noemer ‘YogaFest’ festivalgangers kennismaken met yoga.

Dit voorjaar zetelt ze als jurylid in het gloednieuwe VTM-programma ‘Sing Again’, maar Nina is pas echt in haar element wanneer ze haar nieuwsgierigheid de vrije loop kan laten op grote podia, onder andere tijdens Love Tomorrow. Zet haar naast gepassioneerde gamechangers en er openbaart zich al snel een aanstekelijk enthousiasme dat aanzet tot creativiteit en verwondering. Dat wil je toch niet missen? We verwachten je op woensdag 20 maart in Bootstraat, waar Nina zal zorgen voor een warm ontvangst als host van het thema ‘If I Ruled The World’.

13u00 - 14u00
Anxiety
Bootstraat
13u00 - 14u00
Bootstraat
Anxiety

Ontdek hoe het voelt om jong te zijn in een uitdagende wereld tijdens het gesprek tussen Julien De Wit, Femke Thijs, Leslie Hodge en host Nina de Man. Ze bespreken mentale veerkracht bij jongeren, waarbij thema’s als polarisatie, eenzaamheid, sociale media, technologische vooruitgang en klimaatangst aan bod komen. Julien en Femke, aan het begin van hun carrière, onderzoeken het utopisch beeld waarbij jongeren aan het roer staan. Leslie, als psycholoog, belicht het mentale aspect en legt uit waarom wereldwijde problemen zo zwaar wegen op jongeren en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Julien De Wit

Julien De Wit is een gepassioneerd auteur en columnist, en zet zich in voor verschillende sociale doelen. Hij is verder ook analist bij het Brussels International Center for Human Rights and Research. Daar specialiseert hij zich in sociale thema’s als jeugd, onderwijs en welzijn, maar ook in (internationale) veiligheid en democratie.

Julien is ook voorzitter bij de Vlaamse Vereniging van Studenten en woordvoerder van het Antwerps studentenoverleg. Hij bracht recentelijk het boek “Ge(e)neratie” uit, waarin hij de gedachten van jongeren over maatschappelijke problemen belicht. Julien zal zetelen in het ‘Anxiety’ panel tijdens ‘If I Ruled The World’, waarin hij een blik werpt op mentaal welzijn bij jongeren.

Julien De Wit
Leslie Hodge

Leslie Hodge is klinisch psychologe die jongeren en volwassenen begeleidt in haar praktijk Strong Mind in Antwerpen. Daarnaast is zo ook actief als journaliste op de VRT-nieuwsdienst, en maakte ze voor Vranckx (Canvas) al meerdere veelbesproken reportages.

Leslie vindt het enorm belangrijk om jongeren te sensibiliseren rond mentaal welzijn en schreef daarom het boek ‘Verborgen Kopzorgen’ waarin tien bekende Vlamingen vertellen hoe ze met hun mentaal probleem op een positieve wijze zijn omgegaan.

In onze huidige maatschappij rust er een grote druk op de schouders van jongeren, ook onze toekomst kent vele uitdagingen en dat weegt op het mentale welzijn. Om mentaal welzijn en eenzaamheid bespreekbaar te maken geeft Leslie tal van lezingen en vormingen.

Leslie Hodge
Femke Thijs

Femke Thijs is een vurige jongedame van 21 en coördinator bij het zopas opgerichte What’s Next Media VZW, een cultureel collectief dat de brug tussen jongeren en media wil verkleinen. Femke is host bij jongerentalkshow Student@Night, het ‘passion project’ van What’s Next Media.

In het dagelijks leven is ze Project Consultant waarmee ze de kans krijgt om verschillende domeinen in het werkveld te ontdekken, al is haar passie voor media nooit ver weg: ze studeerde nog maar net af van de richting International Communication aan de PXL in Hasselt. Als Femke ‘baas van de wereld’ zou zijn, zou ze de stem van jongeren nog veel luider doen klinken. Ze engageert zich dan ook met plezier om deel te nemen aan ons panelgesprek.

Femke Thijs
14u00 - 14u05
Spoken word
Bootstraat
14u00 - 14u05
Bootstraat
Spoken word

Tussen twee diepgaande panelgesprekken door, zal de getalenteerde dichter Esohe Weyden een betoverende spoken word-performance ten tonele brengen, geïnspireerd door de thema’s ‘Anxiety’ en ‘Activism Now’ én door onze sprekers. Laat je meevoeren door haar woorden, die als een creatieve bries door Bootstraat waaien te midden van de ‘If I Ruled The World’ panels. Mis deze unieke ervaring niet.

Esohe Weyden

Esohe Weyden is een dichter, presentator en jurist. Ze is afgestudeerd als master in de rechten aan de Universiteit Antwerpen, waar ze van 2021 tot 2023 campusdichter was. Momenteel volgt ze de master in het notariaat aan de VUB. Als dichter houdt ze zich voornamelijk bezig met ‘spoken word’ en voordracht, maar ook op papier komen haar teksten tot leven.

Op de meest uiteenlopende planken heeft Esohe haar poëzie al gebracht, van festivals als Pukkelpop en Crossing Border tot op het burgerlijke defilé van de Nationale Feestdag van België. Ze maakt deel uit van het presentatieduo van het literaire podium Mensen zeggen dingen (edities Antwerpen en Gent). Esohe bracht een dichtbundel ‘Tussentaal’ uit, en publiceerde in tal van literaire tijdschriften. Vorig jaar tourde ze door België en Nederland met een voorstelling over emoties in de Nederlandse taal als ambassadeur van de Week van het Nederlands.

Esohe Weyden
14u20 - 15u30
Activism Now
Bootstraat
14u20 - 15u30
Bootstraat
Activism Now

In deze sessie richten we ons op sociaal engagement met inspirerende sprekers uit verschillende activistische bewegingen. Jeanne Devos vertelt over haar strijd voor kinder- en mensenrechten in India. Samen met Julie Hendrickx bespreekt ze de evolutie van sociaal activisme doorheen de jaren. Dalilla Hermans deelt haar ervaringen over haar strijd tegen racisme. Anuna De Wever en Benjamin Van Bunderen Robberechts delen hun visie op klimaatactivisme.

Anuna De Wever

Anuna de Wever is een klimaat- en mensenrechtenactivist en auteur van ‘Wij zijn het klimaat’ en ‘Quel monde pour demain’. Anuna werd bekend als initiatiefnemer van ‘Spijbelen voor het klimaat’ in navolging van het internationale ‘School Strikes 4 Climate’, waarmee ze tal van jongeren opriep om te demonstreren voor het klimaat.

Sindsdien deed Anuna enorm veel ervaring op in haar werk aan klimaatbeleid voor de Greens/EFA groep en als Trade & Investment Policy Officer voor CAN Europe. Ze is momenteel ook actief in meerdere grassroots groepen die werken aan migratie en degrowth.

Anuna De Wever
Dalilla Hermans

Dalilla Hermans (1986) is journalist, schrijver, regisseur en podcasthost. In 2017 verscheen haar autobiografie ‘Brief aan Cooper en de wereld’. Daarna schreef ze nog tal van boeken: kinderboek ‘Brown Girl Magic’ (2018), bijdrage aan ‘Zwart’ (2018), thriller ‘Black-out’ (2019), ‘Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme’ (2020), kinderboek ‘Brown Boy Joy’ (2022), en nog veel meer.

In 2020 debuteerde Dalilla als theatermaker bij NTGent met de voorstelling ‘her(e)’. Twee jaar later volgde het tweede theaterstuk ‘Us, (k)now’.
Dalilla is daarnaast vaste columnist voor De Standaard en host de podcast ‘Keihard’ met Jozefien Daelemans. Ze was te zien in verschillende televisieprogramma’s en geeft lezingen en vormingen. Ze is fellow aan de VUB, artist in residence bij NTGent en werkt als Trajectcoördinator Brugge 2030.

Dalilla Hermans
Benjamin Van Bunderen Robberechts

Benjamin Van Bunderen Robberechts is een 17-jarige klimaat- en kinderrechtenactivist die diep geraakt werd door een persoonlijk verlies van zijn goede vriendin, Rosa. Zij was één van de 220 slachtoffers tijdens de overstromingen die België en Duitsland troffen in juli 2021. Sindsdien startte Benjamin de #ClimateJusticeForRosa-campagne op.

Hij wil hiermee duidelijk maken dat de klimaatcrisis niet alleen om statistieken gaat, maar om levens. Dankzij zijn inspanningen slaagde hij erin het Europees Parlement te overtuigen om 15 juli officieel te erkennen als “EU Day for the Victims of the Global Climate Crisis”. Naast het runnen van zijn eigen organisatie is Benjamin ook klimaat- en jongerenadviseur. Hij weet vanuit persoonlijke ervaring als geen ander hoe belangrijk het is te strijden voor het klimaat.

Benjamin Van Bunderen Robberechts
Julie Hendrickx

Julie Hendrickx is geboren in India en werd in 1980 geadopteerd door Agnes Devos, de jongste zus van Jeanne Devos. Julie is jarenlang leerkracht geschiedenis en godsdienst geweest, en zet nu het werk van haar tante verder. Ze is ambassadeur in België voor de National Domestic Workers Movement, opgericht door Jeanne in 1985. Julie schreef daarnaast ook de biografie van Jeanne Devos, en geeft samen met haar lezingen doorheen het land.

Julie zal Jeanne ondersteunen tijdens het panelgesprek op FTI Hasselt. Samen komen ze met plezier vertellen over het belang en de historiek van (Jeanne’s) sociaal activisme.

Julie Hendrickx
Jeanne Devos

Zr. Jeanne Devos is een Vlaamse missiezuster van ‘De Jacht’. Ze vertrok op haar 28e, in 1963, naar India, aanvankelijk om er met blinde, dove en gehoorgestoorde kinderen te werken. Later breidde haar werk uit en streed ze in India voor kinder- en vrouwenrechten, in het bijzonder voor huispersoneel.

Zo stichtte ze in 1985 de National Domestic Workers Movement in India en lag ze mee aan de basis van Conventie 189 in Genève (2011), een wereldwet die huisarbeid uit de slavernij tilde door rechten te eisen voor het huispersoneel en het te erkennen als arbeid. Jeanne ontving meerdere prijzen in binnen- en buitenland, waaronder een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede (2005).

Ze is al sinds haar kindertijd een activiste pur sang, en weet als geen ander dat klein beginnen, aan de basis, grootse resultaten mogelijk maakt. Een droom hebben, gelijkgestemden bij elkaar brengen en ervoor gaan.

Jeanne Devos

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa pretium. Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa pretium. Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa pretium. Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.

Praktische informatie

Bootstraat 9, 3500 Hasselt

Bootstraat 9
3500 Hasselt

Bootstraat 9

Deze activiteit is geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen vanaf 12 jaar.

Georganiseerd door: