Move in the city

Dinsdag 19/03
09u30 - 17u00
Move In The City 1

Door de groeiende bevolking en de toenemende uitdagingen op het vlak van milieu, infrastructuur en verkeerscongestie, staat de mobiliteitssector op een keerpunt. Welke baanbrekende innovaties zullen de toekomst van stadsmobiliteit bepalen? En welke nieuwe businessmodellen zijn hiervoor noodzakelijk?

Mobiliteitsrevolutie

Duurzame mobiliteitsoplossingen

De mobiliteitsindustrie ondergaat een ingrijpende transformatie, gedreven door technologische vooruitgang en veranderingen in consumentengedrag. We gaan dieper in op de opkomende businessmodellen die inspelen op de vraag naar duurzame en op maat gemaakte mobiliteitsoplossingen.

Move In The City 2
Move In The City 3

Stedelijke mobiliteit optimaliseren

Door de explosieve groei van data is er een overvloed van informatie beschikbaar om de stedelijke mobiliteit te optimaliseren. Samen gaan we dieper in op de strategieën en innovaties die de mobiliteitssector in staat stellen zich aan te passen aan al deze veranderingen.

Programma

Dinsdag 19/03

Host

Hajo Beeckman

Hajo Beeckman studeerde politieke wetenschappen en ruimtelijke planning en startte zijn loopbaan als onderzoeker bij de Universiteit van Gent en de KU Leuven, en daarna als directeur operaties en woordvoerder bij het Vlaams Verkeercentrum.

In 2015 maakte hij de overstap naar de VRT. Daar werkt hij voor de verkeersredactie en voor VRT NWS. Je hoort en ziet hem regelmatig op Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, in de nieuwsuitzendingen en in duidingsprogramma’s.

In 2018 won Beeckman de Grote Prijs Jan Wauters voor uitmuntend taalgebruik.

10u00 - 11u00
Duurzame stedelijke logistiek: last mile delivery
Corda Campus
10u00 - 11u00
Corda Campus
Duurzame stedelijke logistiek: last mile delivery

De stedelijke logistiek staat voor enorme uitdagingen, met een veranderend consumentengedrag en de ecologische voetafdruk die het achterlaat. In deze sessie gaan we op zoek naar duurzame oplossingen voor de laatste bezorgfase in stedelijke gebieden, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van milieueffecten, het optimaliseren van efficiëntie en het bevorderen van veilig transport in de binnenstad.

Axel Verstrael
Axel Verstrael
Bart Lannoo
Bart Lannoo
Kim Bos

Kim Bos heeft na haar opleiding in Toegepaste Economische Wetenschappen ondertussen reeds meer dan 10 jaar ervaring op zak in het in kaart brengen van uitdagingen en coördineren van de implementatie van (technologische) oplossingen.

Met haar interesse in stedelijke logistiek werkt ze als project manager bij stad Hasselt aan een City of Things-project om via digitale toepassingen de logistieke stromen in kaart te brengen en te optimaliseren aan de hand van datacaptatie.

Met een scherp oog voor efficiëntie en duurzaamheid streeft Kim ernaar om de last mile van leveringen slimmer te organiseren, met als doel het verminderen van congestie, uitstoot en kosten in stedelijke omgevingen. Haar toewijding aan het vinden van praktische en effectieve oplossingen maakt haar een waardevolle speler in het veld van stedelijke logistiek.

Kim Bos
Eline Cmerlinck

Eline Camerlinck is project manager Urban logistics for bpost, the national mail and parcels operator in Belgium. Her drive for sustainability and love for cities match perfectly with the purpose of the bpost Ecozones. This concept supports cities in increasing livability through pioneering and sustainable city logistics. The Ecozones in cities like Mechelen and Leuven reduce bpost’s impact on society and also encourage the inhabitants to change their own delivery behaviour.

Eline Cmerlinck
Domien Stubbe

Domien Stubbe werkt als internationaal projectleider bij VIL, hét aanspreekpunt voor logistieke innovatie in Vlaanderen. Domien schreef mee de roadmap voor stadslogistiek in Vlaanderen, uitgebracht door VIL in 2023. Hierin worden de logistieke uitdagingen bekeken als een sociale, gezamenlijke uitdaging, waar iedere stakeholder zijn verantwoordelijkheid in heeft. Met als uiteindelijke doel: een veilige, aangename en leefbare stad, waar logistiek integraal deel van uitmaakt en toe bijdraagt. Daarnaast is Domien zeer actief in projecten zoals DISCO en Slimme Stadsdistributie (dynamische, transparante toegansregeling tot de stad) of ULaaDS (businessmodellen voor duurzame stadslogistiek), en richtte hij in 2021 mee Log!Ville op: het innovatiecentrum voor logistiek in Niel. Met deze kennis in zijn broekzak, zal Domien de zaal met veel plezier begeleiden doorheen de sessie en de wondere wereld van stadslogistiek.

Domien Stubbe
11u30 - 12u30
Datagedreven mobiliteit: navigeren door de toekomst
Corda Campus
11u30 - 12u30
Corda Campus
Datagedreven mobiliteit: navigeren door de toekomst

De mobiliteitssector ondergaat een datarevolutie. Technologieën zoals sensoren, GPS-systemen en connected devices genereren een schat aan data, waardoor adaptieve mobiliteitsoplossingen mogelijk zijn. Deze oplossingen verbeteren niet alleen de efficiëntie van vervoer, maar dragen ook bij aan duurzame en gebruikersgerichte mobiliteit. We staan ook stil bij de ethische kwesties van datagestuurde mobiliteit.

Claire D'haese
Claire D'haese
Esther De Loof

Dr. Esther De Loof is DataTech program lead bij imec, en operationeel directeur van SolidLab, een interuniversitaire samenwerking die de ontwikkeling, adoptie en nieuwe verdienmodellen van persoonlijke datakluizen onderzoekt. Eerder was Esther business developer voor Inrupt, een bedrijf opgericht door uitvinder van het web Sir Tim Berners-Lee om mensen opnieuw meer controle te geven over hun data. SolidLab is internationaal het kloppend hart van het onderzoek naar hoe mensen op een gebruiksvriendelijke manier medezeggenschap kunnen krijgen over hun data en hun data voor hen laten werken. Dit onderzoek voeren we uit in nauwe samenwerking met Athumi (het Vlaams datanutsbedrijf) dat als eerste datanutsbedrijf in Europa zowel burgers als bedrijven verenigt in een interoperabel data-ecosysteem.

Esther De Loof
Max Levandowski
Max Levandowski
Mario Schraepen
Mario Schraepen
Menno Malta
Menno Malta
Bart Lowyck
Bart Lowyck
14u30 - 15u30
Stadsmobiliteit: een visie op de toekomst
Corda Campus
14u30 - 15u30
Corda Campus
Stadsmobiliteit: een visie op de toekomst

Stedelijke gebieden ondergaan een razendsnelle evolutie, waarbij traditionele vervoersmiddelen steeds meer onder druk komen te staan. Toenemende files, luchtvervuiling en een groeiende vraag naar mobiliteit dwingen ons tot een nieuwe benadering van stadsplanning en vervoer. In deze sessie verkennen we de nieuwste innovaties voor het ontwikkelen van duurzame, efficiënte en inclusieve mobiliteitsoplossingen.

Pieter Deschamps

Pieter is afgestuurd als Handelsingenieur aan de Solvay Business School (VUB) en zet als freelancer zijn energie, expertise en netwerk in om bedrijven, overheden en mensen te helpen in de omslag naar een duurzame, sociale en toekomstgerichte samenleving.

Voor Olympus Mobility, een bedrijf dat digitale mobilieitsoplossingen levert, bouwde Pieter de voorbije 5 jaar de samenwerking met KBC Bank&Verzekering uit. Hij is er ook verantwoordelijk voor het identificeren en opzetten van nieuwe zakelijke kansen en strategieën om de groei van Olympus te stimuleren. Bvb: momenteel fungeert Olympus als technische partner voor het proefproject ‘Mobiliteitsbudget voor burgers’ in de steden Hasselt en Leuven.

Pieter Deschamps
Javier Gutierrez

Javier Gutierrez is een econoom en politiek wetenschapper, met expertise in Slimme Steden en Elektromobiliteit. Momenteel als de Business Unit Owner voor Capaciteit bij Cegeka. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in het veld, waarbij hij bedrijven en overheden helpt bij het implementeren van innovatieve strategieën en oplossingen die de stedelijke mobiliteit verbeteren, economische groei stimuleren en de kwaliteit van leven van burgers verbeteren. Javier is geïnteresseerd in steden, menselijk gedrag en technologie en hoe ze interageren. Hij is toegewijd aan het gebruik van technologie om steden groener en efficiënter te maken en het gebruik van elektrische voertuigen te bevorderen door intelligente laadinfrastructuur te ontwikkelen.

Javier Gutierrez
Christiane Malina

Christiane Malina brengt een schat aan expertise met zich mee, met een PhD in Economie en Bedrijfskunde. Haar specialisatie in het uitvoeren van uitgebreide economische evaluaties bestrijkt ruimtelijke planning, milieubescherming, transportefficiëntie en energieoptimalisatie. Ze pleit voor de kracht van data, waarbij ze haar inzichten gebruikt om evidence-based begeleiding te bieden aan overheidsinstanties en bedrijven.

Christiane Malina
Jan Adriaenssens
Jan Adriaenssens
Axel Verstrael
Axel Verstrael
16u00 - 17u00
Autonoom transport, ter land, ter zee en in de lucht
Corda Campus
16u00 - 17u00
Corda Campus
Autonoom transport, ter land, ter zee en in de lucht

Van autonome voertuigen op de weg tot zelfvarende schepen op onze kanalen en onbemande drones en vliegtuigen in de lucht: deze technologische vooruitgangen veranderen de manier waarop mobiliteit werkt en hebben een grote invloed op de stedelijke transitie. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de effecten van autonoom transport op de stedelijke transitie. We zullen de kansen en uitdagingen verkennen die dit met zich meebrengt voor de toekomst van transport en stedelijke mobiliteit.

Tim De Ceuninck

Tim De Ceunynck is projectmanager mobiliteit bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, waar hij projectleider is van het eerste en enige volledig autonome vervoerssysteem in België. Daarnaast is hij gastdocent autonome voertuigen bij de opleiding Mobiliteitswetenschappen van de Universiteit Hasselt, en is hij actief als freelance onderzoeker, consultant en spreker.

Tim De Ceuninck

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa pretium. Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa pretium. Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa pretium. Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.Pretium condimentum urna pretium diam sed vitae. Aliquam amet varius nam vel tellus nunc parturient. Massa nisi consectetur vestibulum nunc malesuada.

Praktische informatie

Corda Campus, Kempische Steenweg 293, 3500 Hasselt

Corda Campus
Kempische Steenweg 293
3500 Hasselt

Corda Campus

Deze activiteit is geschikt voor bedrijven.