Persconferentie op 05/02/2024: In Genk zet FTI Hasselt alles op energie

Tijdens de persconferentie van FTI Hasselt op 5 februari in Genk gaf minister van Innovatie Jo Brouns het startschot voor de campagne, in aanwezigheid van burgemeester Wim Dries, schepen van Economie Toon Vandeurzen, schepen van Toerisme en Jeugd Karel Kriekemans en Inge Neven, CEO van VITO.

Inge Neven, CEO van VITO: “Met ‘de stad van toekomst’ legt FTI Hasselt de basis van de duurzame stad van de toekomst. En wie het heeft over duurzaamheid, heeft het ook over energie. Met Energyville en Thor Park heeft Genk een internationale reputatie opgebouwd inzake alles wat te maken heeft met energie.”

Vlaams minister Jo Brouns: “Vlaanderen is een absolute topregio op het vlak van innovatie. Daarom ben ik ook zeer blij dat we met de Vlaamse regering Flanders Technology & Innovation (FTI) terug in het leven hebben geroepen om jongeren en Vlamingen te enthousiasmeren rond onderzoek en innovatie. Want de oplossingen van morgen, komen van de jongeren van vandaag. Er is geen betere plek om het belang van de transitie naar een duurzame samenleving en een betere toekomst toe te lichten dan hier in onze mooie provincie Limburg en het Thor Park in Genk. Limburg is immers dé veerkrachtige provincie bij uitstek, zeker als je kijkt naar het verleden met de steenkoolmijnen en de toekomst rond duurzame energie met EnergyVille of de mogelijkheden van de Einsteintelescoop in onze regio. Laat de FTI-week dan ook een groot succes worden en een inspiratie voor wat onderzoek en innovatie ons kan brengen, met de Einsteintelescoop als belangrijk ijkpunt.”

“Tijdens het FTI Festival nodigen we de inwoners van Genk uit voor een inspirerende reis door de wereld van energie en innovatie”, zegt burgemeester Wim Dries. “We reiken hen de nodige instrumenten aan om actief deel te nemen, met concrete en tastbare voorbeelden die hun betrokkenheid stimuleren en onze stad naar een duurzamere toekomst leiden.”

“Als schepen van Economie voel ik de groeiende rol van energie en innovatie in het economische landschap. Dit verhaal krijgt tijdens dit festival ook een podium op de Thor Park-site”, zegt schepen Toon Vandeurzen.

Schepen Karel Kriekemans, bevoegd voor Toerisme en Jeugd, voegt eraan toe: “Tijdens het FTI Festival organiseren we ook tal van activiteiten in Kattevennen, waar we de brug slaan tussen thema’s als de kosmos en astronomie. En dat doen we natuurlijk op een toegankelijke en begrijpelijke manier. Dat is immers de essentie van het FTI Festival.”

Delen via sociale media

Bekijk ook deze artikels

Bekijk ook deze artikels