Energiedelen In Appartementen

Aan de slag met energiedelen in appartementsgebouwen

18/03
10u00 – 12u00
Villa Basta
Gratis met registratie

Sinds 2022 kan stroom, opgewekt door zonnepanelen op het dak van een appartementsgebouw, gedeeld worden met de bewoners van datzelfde gebouw. Er is veel interesse in deze nieuwe vorm van energiedelen, maar energiedelen is een nieuw, complex concept en roept bij (mede-)eigenaars van appartementen en syndici nog veel vragen op. FTI organiseert daarom samen met het Kenniscentrum Vlaamse Steden en energie-experts van Th!nk E hierover een infosessie.

Tijdens de infosessie worden de resultaten gedeeld van het onderzoek naar energiedelen in appartementsgebouwen, uitgevoerd door Th!nk E, in opdracht van het Kenniscentrum Vlaamse Steden. Hierin werd een inventaris opgesteld van wettelijke, procedurele en praktische barrières die bij de uitrol van energiedelen in appartementsgebouwen kunnen voorkomen.

Daarnaast werd een Encyclopedie en Stappenplan uitgewerkt waar verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) of syndici mee aan de slag kunnen. Ze bevatten toegankelijke informatie over wat energiedelen nu precies is en hoe je kan starten met energiedelen.

Tenslotte zal het gebruik van de simulatietool energiedelen aan de hand van een aantal cases getoond worden.

Op deze sessie volgt ‘Verduurzamen van oude appartementen’, een sessie die zich ook richt naar medewerkers van energiehuizen, naar verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) en syndici van appartementsgebouwen. Wie aan beide infosessie wil deelnemen, dient zicht wel voor beiden te registeren.

Heb je een vraag voor onze sprekers?

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa

Heb je een vraag voor onze sprekers?

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa

Programma

10u00 – 12u00

  • Inleiding door Annik Bogaert van Kenniscentrum Vlaamse Steden
  • Presentatie door Leen Peeters, Lorenz Van Damme en Quentin De Clerck van Th!nk E!
  • Vraag en antwoord
Quentin De Clerck

Quentin De Clerck studeerde in 2014 af als Master of Science in Toegepaste Wetenschappen en Ingenieurswetenschappen. Hij werkte als onderzoeker bij het MOBI onderzoekscentrum tussen 2014 en 2023 en promoveerde in Bedrijfseconomie op het onderwerp consumentenvoorkeuren voor elektrische voertuigen. Zijn expertisedomeinen zijn locatieanalyse voor oplaadinfrastructuur, consumentenvoorkeuren, agentgebaseerde modellering en Total Cost of Ownership. Hij is actief als projectingenieur bij Th!nk E.

Lorenz Van Damme

Lorenz Van Damme is industrieel ingenieur elektronica-ICT met optie Intelligent Electronics en een postgraduaat in Innovative Entrepreneurship for Engineers en werkt binnen Th!nk E de rekentools en -modellen uit. Lorenz is de COO van Th!nk E en werkt ook aan projecten gefocust op technische ontwikkeling en implementatie en de vertaling van theorie naar praktijk. Verder ontwikkelt hij meerdere interactieve opleidingen rond energieopslag, batterij-installatie en bidirectionele DC technologie.

Leen Peeters

Leen Peeters is burgerlijk bouwkundig ingenieur met een doctoraat in de ingenieurswetenschappen. Ze is oprichter van Th!nk E en was coördinator van de Taskforce Energy Communities voor DG ENER (Europese Commissie), ze reviewde ook het werk van Tractebel in het kader van het ASSET contract voor DG ENER. Leen werkte aan het onderwerp energiegemeenschappen in opdracht van de Council of European Energy Regulators, voor DG ENER, UGent (Lecsea project), Vlaamse overheid, VVSG, Kenniscentrum Vlaamse Steden, Waalse overheid, en diverse steden. Binnen het kader van ESF trok Leen het maken van het opleidingsmateriaal voor energiegemeenschappen. Leen is lid van de Raad van Bestuur van Flux50.

Annik Bogaert

Het Kenniscentrum Vlaamse Steden wil de stedelijkheid in Vlaanderen in al haar facetten versterken, de leerprocessen in de steden stimuleren en zorgen voor een versterking van het netwerk van steden. Het Kenniscentrum zet dan ook in op het verbeteren van het beleid in de centrumsteden, de stadsorganisatie en haar dienstverlening, en weegt mee op het stedelijk beleid in Vlaanderen.

Praktische informatie

Villa Basta, Gebouw De Silo
Theaterzaal
Visserstraat 2a, 3500 Hasselt

Villa Basta, Gebouw De Silo
Theaterzaal
Visserstraat 2a, 3500 Hasselt

Deze infosessie richt zich in het bijzonder naar medewerkers van energiehuizen, naar verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) en syndici van appartementsgebouwen.

Delen via sociale media
Delen via sociale media