Hasseltse Kledingwinkels Zetten Hun Deuren Open

Hasseltse kledingwinkels zetten hun deuren open

16/03, 18/03, 19/03 en 20/03
10u00 – 18u00

Tijdens FTI Hasselt zijn er heel wat boeiende activiteiten rond circulaire mode in het Modemuseum, Z33 en La Bottega. Maar het verhaal van mode is niet compleet zonder de winkelstraten mee te nemen. Hieronder vind je wat je allemaal kan ontdekken in de Hasseltse winkelstraten.

Filou & friends: Filou Hasselt takes back!

Filou & Friends nodigt je uit voor een take back moment in de winkel in Hasselt. Heb jij nog oude Filou-kleding liggen die niet meer gedragen wordt? Reserveer online een tijdslot en breng je oude Filou-kleding binnen. Als de kledingstukken aan de voorwaarden voldoen, ontvang je een tegoed. Meer info >

Locatie: Filou & Friends, Zuivelmarkt 1, 3500 Hasselt

SUITSHERWELL: infosessie over duurzaam ondernemen op 16/03

SUITSHERWELL verwelkomt modeliefhebbers in het grootste pashok van Hasselt waarbij waardevolle inzichten gedeeld worden over duurzaam ondernemen. Kom luisteren naar het verhaal van Gloria en Mandy die vanuit hun eigen startup-ervaring vertellen hoe ze een modelabel opgestart hebben zonder mode gestudeerd te hebben. Heb je vragen over duurzaamheid? Iedereen is van harte welkom om plaats te nemen aan hun tafel en te genieten van een kop koffie terwijl ze alle vragen beantwoorden.

Locatie: SUITSHERWELL, Diesterstraat 5, 3500 Hasselt

e5 refive days: kom herstellen in de repair pop-up op 16/03

Heb je nog kleding van e5 die niet meer gedragen wordt? Breng ze binnen bij e5 in Hasselt en ontvang 12,50 euro shopbudget in ruil voor elke ingeleverde tas met kleding, schoenen, lakens en/of accessoires. Kan je op zaterdag 16 maart niet komen? Geen probleem! Deze actie loopt van 24 februari tot en met 19 maart in alle e5 boetieks.

Daarnaast is er ook een retouche- en repairservice, waar je je kleding kan laten herstellen en aanpassen.

Tijdens de 2 sustainability en design talks om 10u30 en 15u00 neemt e5 je mee in hun duurzaamheidsverhaal. Je ontdekt voor welke uitdagingen de mode-industrie staat en hoe e5 hier een duurzaam antwoord op biedt met onder andere de Liberty Loving Nature collectie. Tussen de lezingen door wordt er een hapje en een drankje geserveerd.

Locatie: e5, Zandstraat 125, 3500 Hasselt

Xandres: mini-expo vanaf 16/03 en talk met modeshow op 20/03

Xandres lanceert tijdens FTI Hasselt haar nieuwste samenwerking in het Xandres Lab! Vanaf zaterdag 16 maart kan je in de winkel een mini-expo ontdekken die je meeneemt in de wondere wereld van circulariteit en het maakproces achter deze samenwerking onthult.

Op woensdagavond 20 maart nodigt Xandres je uit voor een talk over deze samenwerking en circulariteit. Naast deze boeiende gesprekken geniet je van een modeshow. Mis deze gezellige avond met een glaasje bubbels niet. Inschrijven kan binnenkort via de website van Xandres.

Locatie: Xandres, Kapelstraat 41, 3500 Hasselt

Op-nieuw Bring Back moment bij JBC op 16/03

Wat voor jouw kind te klein is, wordt voor iemand anders iets nieuws. Breng jouw geliefde baby-en kinderkleding van JBC binnen en ontvang JBC-punten in ruil die je meteen kan gebruiken om tweedehands pareltjes te combineren met onze nieuwe collectie.

Neem ook zeker een kijkje in onze Op-Nieuw corners. In alle JBC-winkels kan jij elke dag kwalitatieve pre-loved JBC baby- en kinderkleding shoppen.

Locatie: JBC K’DEE, Quartier Blue (Ankerpad 3)

Ga op stap met de COSH! routekaart

Tijdens FTI Hasselt lanceert de stad Hasselt de nieuwe COSH! kaart van 2024. COSH.eco bundelt alles wat je nodig hebt voor een dagje modebewust en meer circulair shoppen bij de leukste adresjes in Hasselt. Je ontdekt interessante winkeladresjes, herstelpunten en gezellige eetzaakjes. Meer info >

Praktische info: De kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij Visit Hasselt, Z33, het Modemuseum, La Bottega en de deelnemende winkels die je hier ontdekt.

Duurzame Modewandeling Hasselt

Ga je liever op stap met een gids? Neem dan deel aan de gegidste wandeling van COSH.

Heb je een vraag voor onze sprekers?

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa

Heb je een vraag voor onze sprekers?

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa

Programma

10u00 – 10u15: Welkom en intro door host(s)

10u15 – 11u15: Interactieve Keynote ‘Why mayors should still rule the world.’

Steden werken voortdurend in de voorhoede van klimaatinspanningen. Het zijn de plekken waar verandering eerst zichtbaar, maar ook vormgegeven wordt. Als we de ambities van het Parijsakkoord binnen bereik willen houden maar ook als we schone, leefbare, veerkrachtige en toekomstbestendige leefomgevingen willen creëren, moeten we tegen 2030 wereldwijd bijna 10.000 steden op weg zetten naar net zero of zero positive. Ook in Vlaanderen, waar we vaak nog bescheiden zijn over onze inspanningen tot op heden. Steden en gemeenten leveren vandaag al tal van inspanningen, maar worstelen tegelijk met de uitdaging hun ambities om te zetten naar de snelheid en schaal van implementatie nodig om emissies verder naar beneden te krijgen. Tegelijkertijd zoeken stedelijke omgevingen naar oplossingen op vlak adaptatie, biodiversiteit, vergrijzing, migratie, integratie, en dergelijke meer. Tal van proefomgevingen werden de voorbije jaren opgezet, maar ook forecasting, backcasting, en het verkennen van the art of the possible werden getest om systeemverandering beter te begrijpen, maar ook om van een één-op-één benadering naar een één-op-veel benadering te evolueren. Om een transitie in gang te zetten, moeten we stedelijke complexiteit durven omarmen, maar ook nagaan hoe data en tools kunnen helpen om met geïntegreerde oplossingen aan de slag te gaan die zowel haalbaar, betaalbaarheid, maar ook transformatie en impact in rekening nemen.
Op basis van enkele inspirerende cases, bekijken we hoe steden en gemeenten in binnen- en buitenland vandaag met data, digital twins en andere digitale tools aan de slag gaan en welke lessons learned of katalysator-rol deze kunnen bieden. Gilles De Roo, Manager Advisor KPMG, zal ook inzichten inbrengen op basis van onze ervaring met ‘Smart Region’ en ‘City of Things’ programma’s.

11u15 – 11u45

Tussen noodzaak en haalbaarheid – Maturity Assessment  – Ozturk Taspinar en Frederik Ghysels (KPMG Ignition)

 • Wat maakt een city smart?
 • Wat zijn verschillende invalshoeken om aan de slag te gaan?
 • Wat levert het op?


Vermijden het warm water opnieuw uit te vinden – leerlessen vanuit andere gemeenten / City of Things / Smart Regions
  – Jorn Verbeeck, Gilles De Roo (KPMG Advisory)

 • Hoe gaat men in andere gemeenten om met vergelijkbare uitdagingen
 • Wat waren inzichten vanuit hun experimenten?
 • Waarop kan reeds voortgebouwd worden?
 • Hoe ook burgers en de verschillende, andere maatschappelijke actoren mee in bad trekken en hen ook mee een rol en verantwoordelijkheid laten opnemen?


Verder bouwen op wat gekend is – met GIS-platformen alvast slimmer aan de slag
–  Frank Desmet, Jo Leunis (ESRI Benelux)

 • Tal van gemeentelijke processen worden vandaag al uitgetekend en opgevolgd in GIS (Georgraphical Information Systems). Hoe meer uit GIS halen? Hoe dat ook als opstap gebruiken naar de slimme stad van morgen.


11u45 – 12u15: Daarna gaan we in werktafels aan de slag met het mappen van challenges

 • Waar nood aan nieuwe oplossingen voor nieuwe en/of hardnekkige problemen?
 • Welke bouwstenen zijn aanwezig / aanvullend nodig?
 • Complexiteit vs haalbaarheid
 • Schaal
 • Kost
 • Wie is aan zet


12u15 – 12u45: Feedback vanuit de verschillende werkgroepen + oplijsten mogelijke vervolgstappen.

Jorn Verbeeck

Met meer dan 20 jaar ervaring in duurzaamheid, zowel in de publieke als de private sector, op lokaal en internationaal niveau, en journalist van opleiding, omarmt Jorn gemakkelijk complexiteit door de verschillende agenda’s en perspectieven van betrokken stakeholders te combineren en heeft hij brede ervaring in het omzetten ervan in ambitieuze maar haalbare actieplannen. Jorn bouwt voort op terreinkennis op het gebied van stedelijkheid, energietransitie, circulaire economie, publiek-private partnerschappen, veranderingstheorie en transitiemanagement.

Praktische informatie

Corda Campus, Corda 3
Kempische Steenweg 307, 3500 Hasselt

Corda Campus, Corda 3
Kempische Steenweg 307
3500 Hasselt

Deze activiteit richt zich op zij die zichzelf als onervaren of weinig ervaren inschatten op het ‘Smart Cities’ domein.

Delen via sociale media
Delen via sociale media