Onvergetelijke filmervaring bij Cinema ZED
Bij Cinema ZED bieden we van 17 tot 20 maart een boeiende selectie films aan. Of je nu op zoek bent naar een intrigerende documentaire, een meeslepende sequel of een diepgaand verhaal dat je aan het denken zet, je vindt het allemaal bij Cinema ZED. Bekijk hieronder het volledige programma en koop vandaag nog je tickets voor een onvergetelijke filmervaring.
Onder het maaiveld op 17 maart om 14u30
“Onder het Maaiveld” onthult de verborgen wereld onder onze voeten, bevolkt door een overvloed aan leven, waaronder wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Deze fascinerende documentaire belicht de complexe communicatie tussen de diverse levensvormen in deze microkosmos. Door te focussen op het microniveau onder de grond, laat regisseur Mark Verkerk zien hoe kleine organismen een grote impact hebben op onze planeet.
Eternal You op 17 maart om 20u
“Eternal You” verkent de wereld van startups die AI gebruiken om digitale avatars van overledenen te creëren, waardoor nabestaanden na de dood met hen kunnen ‘praten’. De film onderzoekt de complexe relatie tussen AI en onze behoefte aan verbinding, en belicht zowel ethische vraagstukken als emotionele uitdagingen. Regisseurs Hans Block en Moritz Riesewieck, bekend van “The Cleaners”, bieden een evenwichtige blik op het onderwerp en benadrukken de noodzaak van voorzichtigheid. Genomineerd voor de Grand Jury Prize op het 2024 Sundance Film Festival.
Dune: Part Two op 18 maart om 20u
De langverwachte sequel van Denis Villeneuve’s woestijnparel is hier. Het jaar is 10191. Paul Atreides belandt op de woestijnplaneet Arrakis nadat zijn familie verraden is door de Harkonnens, die het lucratieve kruidenmonopolie willen heroveren Hij ontmoet Chani, een mysterieuze vrouw uit zijn visioenen en behorend tot de Fremen. Paul staat voor een verscheurende keuze tussen liefde en het lot van het universum. Met zes Oscars voor “Dune: Part One” zijn de verwachtingen hooggespannen voor Part Two.
Send Kelp op 19 maart om 20u
“Send Kelp” is een inspirerende documentaire die zeewier als oplossing voor klimaatverandering en biodiversiteitsverlies belicht. Caylon en haar bemanning nemen ons mee op een zeilavontuur langs de ruige Britse kustlijn om pioniers in regeneratieve zeewierteelt te ontmoeten. De film toont de buitengewone mogelijkheden van zeewier en het belang van lokale kustgemeenschappen.
Skunk op 20 maart om 20u
In “Skunk” volgen we Liam, die opgroeit in een door drugs en geweld getekend gezin en in een jeugdinstelling belandt. Hij is teruggetrokken en verlegen, maar krijgt steun van Pauline, een gedreven begeleidster. Uit zelfbescherming maakt hij amper contact met
anderen en werpt hij een muur rond zichzelf op. Pauline, een gedreven begeleidster, probeert Liams leven stukje per stukje weer op te bouwen. Regisseur Koen Mortier brengt dit indringende verhaal naar het witte doek, gebaseerd op Geert Taghon’s boek en zijn eigen ervaringen in de jeugdpsychiatrie. Na de vertoning verwelkomen we Koen in onze zaal voor een interessant gesprek.
Heb je een vraag voor onze sprekers?
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa
Heb je een vraag voor onze sprekers?
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Elementum luctus massa facilisis massa
Programma
10u00 – 10u15: Welkom en intro door host(s)
10u15 – 11u15: Interactieve Keynote ‘Why mayors should still rule the world.’
Steden werken voortdurend in de voorhoede van klimaatinspanningen. Het zijn de plekken waar verandering eerst zichtbaar, maar ook vormgegeven wordt. Als we de ambities van het Parijsakkoord binnen bereik willen houden maar ook als we schone, leefbare, veerkrachtige en toekomstbestendige leefomgevingen willen creëren, moeten we tegen 2030 wereldwijd bijna 10.000 steden op weg zetten naar net zero of zero positive. Ook in Vlaanderen, waar we vaak nog bescheiden zijn over onze inspanningen tot op heden. Steden en gemeenten leveren vandaag al tal van inspanningen, maar worstelen tegelijk met de uitdaging hun ambities om te zetten naar de snelheid en schaal van implementatie nodig om emissies verder naar beneden te krijgen. Tegelijkertijd zoeken stedelijke omgevingen naar oplossingen op vlak adaptatie, biodiversiteit, vergrijzing, migratie, integratie, en dergelijke meer. Tal van proefomgevingen werden de voorbije jaren opgezet, maar ook forecasting, backcasting, en het verkennen van the art of the possible werden getest om systeemverandering beter te begrijpen, maar ook om van een één-op-één benadering naar een één-op-veel benadering te evolueren. Om een transitie in gang te zetten, moeten we stedelijke complexiteit durven omarmen, maar ook nagaan hoe data en tools kunnen helpen om met geïntegreerde oplossingen aan de slag te gaan die zowel haalbaar, betaalbaarheid, maar ook transformatie en impact in rekening nemen.
Op basis van enkele inspirerende cases, bekijken we hoe steden en gemeenten in binnen- en buitenland vandaag met data, digital twins en andere digitale tools aan de slag gaan en welke lessons learned of katalysator-rol deze kunnen bieden. Gilles De Roo, Manager Advisor KPMG, zal ook inzichten inbrengen op basis van onze ervaring met ‘Smart Region’ en ‘City of Things’ programma’s.
11u15 – 11u45
Tussen noodzaak en haalbaarheid – Maturity Assessment – Ozturk Taspinar en Frederik Ghysels (KPMG Ignition)
- Wat maakt een city smart?
- Wat zijn verschillende invalshoeken om aan de slag te gaan?
- Wat levert het op?
Vermijden het warm water opnieuw uit te vinden – leerlessen vanuit andere gemeenten / City of Things / Smart Regions – Jorn Verbeeck, Gilles De Roo (KPMG Advisory)
- Hoe gaat men in andere gemeenten om met vergelijkbare uitdagingen
- Wat waren inzichten vanuit hun experimenten?
- Waarop kan reeds voortgebouwd worden?
- Hoe ook burgers en de verschillende, andere maatschappelijke actoren mee in bad trekken en hen ook mee een rol en verantwoordelijkheid laten opnemen?
Verder bouwen op wat gekend is – met GIS-platformen alvast slimmer aan de slag – Frank Desmet, Jo Leunis (ESRI Benelux)
- Tal van gemeentelijke processen worden vandaag al uitgetekend en opgevolgd in GIS (Georgraphical Information Systems). Hoe meer uit GIS halen? Hoe dat ook als opstap gebruiken naar de slimme stad van morgen.
11u45 – 12u15: Daarna gaan we in werktafels aan de slag met het mappen van challenges
- Waar nood aan nieuwe oplossingen voor nieuwe en/of hardnekkige problemen?
- Welke bouwstenen zijn aanwezig / aanvullend nodig?
- Complexiteit vs haalbaarheid
- Schaal
- Kost
- Wie is aan zet
12u15 – 12u45: Feedback vanuit de verschillende werkgroepen + oplijsten mogelijke vervolgstappen.
- Sprekers op deze activiteit
- Jorn
- Verbeeck
- Board member of the EU Cities Mission
- Global Lead Net Zero Urban Program, KPMG
Met meer dan 20 jaar ervaring in duurzaamheid, zowel in de publieke als de private sector, op lokaal en internationaal niveau, en journalist van opleiding, omarmt Jorn gemakkelijk complexiteit door de verschillende agenda’s en perspectieven van betrokken stakeholders te combineren en heeft hij brede ervaring in het omzetten ervan in ambitieuze maar haalbare actieplannen. Jorn bouwt voort op terreinkennis op het gebied van stedelijkheid, energietransitie, circulaire economie, publiek-private partnerschappen, veranderingstheorie en transitiemanagement.
- Jorn
- Verbeeck
- Global Lead Net Zero Urban Program, KPMG