Technologie Voor Groene Peren

Technologie voor groene peren met finalist van De Klimaatkoploper

20/03
10u00 – 16u00
BelOrta

Mark Nickmans, finalist van De Klimaatkoploper, legt uit hoe hij met zijn bedrijf ernaar streeft de groenste peren van Vlaanderen te produceren. Volgens onderzoek van de Boerenbond, gebaseerd op studies van zowel de KU Leuven als ILVO, blijkt dat de Vlaamse perenteelt klimaatneutraal is. De CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door machines op het veld en koelcellen bij opslag, blijkt kleiner te zijn dan de opslag van koolstof in het hout en de bodem.

Kom naar BelOrta en ontdek welke innovatieve technologieën worden toegepast om de fruitteelt verder te vergroenen.

Gratis met registratie

Programma

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat incididunt ut laboret.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat incididunt ut laboret.
Repair Café Kids

Programma

De groenste peren van Vlaanderen zijn niet alleen een bewijs van de toewijding van individuen zoals Mark Nickmans, maar ook van de kracht van samenwerking tussen wetenschap, technologie en de landbouwsector.

Rondleiding van 13u30 tot 16u00:

  • De nieuwe sorteerlijn van BelOrta
  • Drones en robots
  • Automatisch rijdende palloxkar
  • Innovatief sappenbedrijf dat volledig inzet op zero waste
  • High-tech container die overtollig fruit en groenten verwerkt tot lang houdbare, gezonde en vooral lekkere sappen
  • Data afkomstig van satellieten, drones en grondsensoren voor een duurzame precisielandbouw (variabele besmesing, slimme irrigatie, …)
  • Sensoren en sondes in bodem en oppervlaktewater voor een klimaatrobuust watergebruik in de landbouw
Mark Nickmans

In het Limburgse Halen baat Mark Nickmans een familiaal perenbedrijf uit. Naast de eigen productie wordt er bijna ook nog eens dubbel zo veel peren verpakt en bewaard voor derden. Hij past de groene principes niet alleen toe voor het bedrijf maar ook voor de eigen woning.

Hakim Chatar

Hakim Chatar, geboren en getogen in Lommel, is DJ en sinds kort ook bekend omwille van zijn kookkunsten. Naast zelf platen draaien, coördineert hij verschillende muziek-, televisie- en radio-events en richtte hij in 2022 een boekingskantoor op om jonge DJ’s en muzikanten te begeleiden.

In het TV-programma ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ behaalde Hakim een straffe tweede plaats, met pittige en verrassende gerechten geïnspireerd door zijn Marokkaanse roots. Deze energieke bos opverende krullen ademt ‘Urban Culture’ en ontwikkelde dan ook speciaal voor FTI Hasselt zijn eigen menu in samenwerking met Hogeschool PXL.

Leen Peeters

Leen Peeters is burgerlijk bouwkundig ingenieur met een doctoraat in de ingenieurswetenschappen. Ze is oprichter van Th!nk E en was coördinator van de Taskforce Energy Communities voor DG ENER (Europese Commissie), ze reviewde ook het werk van Tractebel in het kader van het ASSET contract voor DG ENER. Leen werkte aan het onderwerp energiegemeenschappen in opdracht van de Council of European Energy Regulators, voor DG ENER, UGent (Lecsea project), Vlaamse overheid, VVSG, Kenniscentrum Vlaamse Steden, Waalse overheid, en diverse steden. Binnen het kader van ESF trok Leen het maken van het opleidingsmateriaal voor energiegemeenschappen. Leen is lid van de Raad van Bestuur van Flux50.

Jeanne Devos

Zr. Jeanne Devos is een Vlaamse missiezuster van ‘De Jacht’. Ze vertrok op haar 28e, in 1963, naar India, aanvankelijk om er met blinde, dove en gehoorgestoorde kinderen te werken. Later breidde haar werk uit en streed ze in India voor kinder- en vrouwenrechten, in het bijzonder voor huispersoneel.

Zo stichtte ze in 1985 de National Domestic Workers Movement in India en lag ze mee aan de basis van Conventie 189 in Genève (2011), een wereldwet die huisarbeid uit de slavernij tilde door rechten te eisen voor het huispersoneel en het te erkennen als arbeid. Jeanne ontving meerdere prijzen in binnen- en buitenland, waaronder een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede (2005).

Ze is al sinds haar kindertijd een activiste pur sang, en weet als geen ander dat klein beginnen, aan de basis, grootse resultaten mogelijk maakt. Een droom hebben, gelijkgestemden bij elkaar brengen en ervoor gaan.

Praktische informatie

BelOrta
Kernielerweg 59, 3840 Borgloon

BelOrta
Kernielerweg 59
3840 Borgloon

Belorta

Deze activiteit is geschikt voor volwassenen, jongeren, kinderen en scholen.

Delen via sociale media
Delen via sociale media